Zehirli Boya Nedir ? Zehirli Seçimi ve Uygulaması

Zehirli Boya Nedir ?

Zehirli boyalar, denizde yaşayan yosun, midye ve organizma gibi canlıların teknenin suyun altındaki yüzeyine yapışmalarını engellemek için uygulanmaktadır. Bu canlılara kekamoz denilmektedir. Tekne altına yapışan kekamozlar, oluşturdukları sürtünme kuvvetiyle teknenin manevra ve sürat değerlerini önemli derecede olumsuz olarak etkilemektedir. Bu etki gözle görülür bir şekilde hızı 4/1 oranda azaltır. Bir teknenin altı temiz iken 2500 devirde 6 knot hız yapabilir, aynı teknenin altı kekamoza maruz kaldığında hızı 4 knot'a kadar düşmektedir. Zehirli boya ise bu canlıların yapıştıktan sonra büyümelerine engel olarak henüz küçükken dökülmelerini ve suyun tekne altında bir engelle karşılaşmadan akmasını sağlar.

Zehirli Boya Kullanımı Zorunlu mu ?

Bu sorunun cevabı teknenin kullanım amacı veya kullanıldığı suyun özelliklerine göre değişir. Denizde fazla zaman geçirmeyen ve sadece tatil sezonunda kullanılan teknlere zehirli boya uygulanması zorunlu değildir. Bunun yanında suyun temiz olması, sıcaklık değerleri, tuzluluğu ve güneş görmesi de kekamoz oluşumu açısından önemlidir. Kirli sularda bakteri ve organizmalar daha çok olduğu için kekemoz oluşum riski de o kadar fazladır. Yaz aylarında suların ısınmasıyla beraber denizdeki yaşam da uyanır. Bunun üzerine bir de suyun tuzlu olduğunu varsayarsak tekne karinasının kekamozla dolma ihtimali artar.

Hangi Zehirli Boyayı Seçmeliyim ?

Zehirli boya seçerken teknenin kullanım amacı, kullanıldığı suyun özellikleri, tekne malzemeleri, teknenin sürati ve bağlandığı sudaki geçirdiği vakit dikkate alınmalıdır. Zehirli boyalar yumuşak ve sert olarak üretilmekte ve bunların kullanım amacı da tekneye göre belirlenmektedir. Uygulanan boya teknenin hızına göre aşınır veya erir. Yumuşak zehirli boyalar yavaş teknelere uygulanır. Tekne seyir halindeyken zehirli boya da suyun sürtünme hızıyla birlikte erir. Bu yüzden önerilen uygulama 3 kat olmalıdır.

Yumuşak Zehirli Boya:

Sert zehirli boyalar hızlı tekneler için tavsiye edilir. Çabuk eridikleri için sürat teknelerinde 6 aylık periyodlarla yeniden zehirli atılması gerekir.

Sert Zehirli Boya: http://www.csymarine.com/international-interspeed-ultra-zehirli-boya-2-5l-urun67250.html

Zehirli Boya Nasıl Uygulanır ?

1- Tekne karinası zımpara ile güzelce temizlenmelidir. Zımpara vurulurken su kullanılması daha iyi olur. Teknede geçmiş zehirli boya uygulamalarının kalıntıları çok ince olmalıdır.

2- İnceltilmeyen karinaya kat kat zehirli boya atılırsa, hem tekne ağırlığını artırır, hem de önceki atılan veya önceki katlar kalın bir şekilde atabilir.

Not: Boyu 10 metre olan bir yelkenlinin ağırlığı, her sezon vurulan üç kat zehirli boyayla birlikte 10 kg artmış olur. Bu boyanın her sene 5/1’inin eridiğini kalanının da tekne üzerinde kaldığını varsayarsak 10 sene sonra teknenin sadece zehirli boya ağırlığı 80 kg olur. Ve bu ağırlık o teknenin sahip olduğu ortalama çapa ve zincirin toplam ağırlığı kadardır.

3- Tekne altına uygulanan eski zehirli boyaların markaları ve özellikleri bilinmiyorsa, zehirli astarı vurulması ve zehirli boyanın o astar üzerine sürülmesi gerekir. Astarsız uygulanan zehirli boya yüzeye tutunamaz ve erkenden atabilir.

4- Zehirli boya ara katları atılırken beklenmelidir. Bu süre ortalama 4-5 saattir. Ayrıca bu bekleme sırasında zehirli boya güneşte kalmamalıdır. Çünkü uzun süreli güneşe maruz kalması, zehirli boyanın kuruması veya bozulması demektir.

5- Zehirli boya uygulanırken tekneyi tutan kızak kısımlarına zehirli boya sürülmez. Tekne suya bırakılmadan hemen önce kızak kısımlarına bekletmeksizin sürülen zehirli boyalar birkaç gün içinde erimektedir. Bu yüzden zehirli boyalar o bölgelere normal ve acelesiz bir şekilde uygulanmalıdır.

6- Teknenin güneş alan yerlerine daha fazla kat zehirli atılmalıdır. Çünkü kekamozlar güneş ile hızlı bir şekilde büyürler.

7- Koyu renk zehirli boya seçmeniz görüntü kirliliği olmaması için daha doğrudur. Çünkü beyaz zehirli boya uygulanan karinalar kekamozları daha çok belli ederler.